Blog Manager
Universal Article/Blog/News module
Çin, yeni kripto yasa düzenlemesini duyurdu
Çin, yeni kripto yasa düzenlemesini duyurdu
Yeni politika değişikliği, dijital para fonlamasını ve bu fonların halktan toplanmasından kaynaklanan riskleri azaltmayı amaçlıyor.
Çin’in kripto konusundaki katı politikasının bir parçası olarak ülkenin yüksek mahkemesinin yeni bir kararı bulunuyor. Mahkeme, yasa dışı fonlama konusundaki hukuki yorumunu dijital para işlemlerini de içerecek şekilde yeniden düzenliyor.
Çin yüksek mahkemesi, ‘Yasa dışı kaynak yaratmayla ilgili ceza davalarında hukukun özel uygulamasına ilişkin çeşitli konularda yüksek mahkemenin yorumunun değiştirilmesine ilişkin karar’ın düzenlenmiş versiyonunu yayımladı.
Just In: For the first time, the Supreme Court of China has included virtual currency transactions in the judicial interpretation of illegal fundraising, which is mainly to punish the behavior of absorbing funds in the name of virtual currency. https://t.co/hr2NspSYf8
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) February 24, 2022
Yapılan karar düzenlemesi doğrultusunda yasa dışı fon toplamaya ilişkin suçluların hapis cezasına çarptırılma ihtimali de bulunuyor. Yerel basın haberlerine göre yasanın orijinal özelliklerinden dördü değişmedi ancak suç, çevrimiçi kredi, dijital para işlemleri ve finansal kiralama gibi konulara ilişkin maddeler karara eklendi.
Bu yeni hukuki yoruma göre, kripto para işlemlerinin dahil edilmesinin bir sonucu olarak dijital para birimleri adıyla halktan illegal yolla para topladığı tespit edilen kişi veya kurumlar, düzenlenmiş yasa çerçevesinde cezalandırılabilecek. Yeni kanun 1 Mart 2022’de yürürlüğe girecek.
İlginizi Çekebilir: Bitcoin fiyatı 38 bin doların altına geriledi
Çin’in yılardır kripto ilişkili faaliyetlere karşı koyduğu onlarca yasak, ülkenin katı kripto politikasının pek değişmediğini gösteriyor. Konuyla ilgili ülkedeki en önemli gelişmelerden biri ise 2021 yılında düzenleyicilerden oluşan bir komitenin kriptoyla ilgili tüm faaliyetlere genel bir yasak koymasıydı.
Yeni kurallar, ülkedeki tüm kripto işlemlerinin yasa dışı olduğunu beyan etmişti ve yabancı borsaların ülkede herhangi bir hizmet vermesini de yasaklamıştı. O zamandan beri devlet düzenleyicileri bu politikaları uygulamaya devam etti ve madencilik ve alım-satım işlemlerinin çoğunu ülkede yasakladı.